сряда, 27 юли 2016 г.

Фулъм рискува с Магат

Отстраняването на Рене Мьоленстийн като мениджър на Фулъм бе прието като "шокиращо" за мнозина от коментаторите , които следят отблизо английския футбол. Това е осмата мениджърска смяна за сезона и втора за Фулъм.Мьоленстийн смени Мартин Йол в "котиджърс" по-рано през сезона , но се задържа на поста само 75 дни.Пристигна с репутацията на най-близкия човек до Сър Алекс Фергюсън в Манчестър Юнайтед , но загуби с Фулъм  10 от 17-те мача , в които води отбора.Лично за мен мениджърската рокада в Фулъм в този момент е правилно решение.Фулъм се превърна в най-слабия отбор в Премиър Лийг , като с тази игра и тези футболисти шансовете за спасение изглеждат минимални.Доколко обаче и Мьоленстийн и Мартин Йол имат основната вина да се стигне до това положение ? И дали точно Феликс Магат може да се справи в настоящата ситуация ?

Много пъти съм писал за това , че футболът вече е бизнес в сериозни мащаби.Машина за пари , където няма място за сантименти.Особено това се отнася за отборите , които участват в Премиър Лийг.Приходите на клубовете са огромни и това доведе на острова мултимилионери , които взимат понякога странни решения , които пък от своя страна не винаги са в интерес на играта или правилното развитие на един клуб.Примерите в последните години са толкова много... Братята Венкис и затъването на Блекбърн , дори ако искате и всичко случващо се в Кардиф през този сезон.Винсент Тан , азиатският собственик на Кардиф уволни Малки Маккай , макар и той да се справяше на ниво с работата си в клуб , който е новак в елита и се завръща там след повече от половин век. Михаел Лаудруп бе уволнен от Суонси , макар и през миналия сезон да спечели първи трофей в историята на клуба и да осигури участие в евротурнирите за отбор от калибъра на "лебедите". В тази графа най-вероятно ще попадне и Фулъм. За мен падението на "котиджърс" започна със смяната на собствеността преди началото на сезона.Мохамед Ал-Файед бе собственик на Фулъм 16 години и за този период лондончани изминаха пътя от третото ниво на английския футбол до един от стабилните отбори в средата на таблицата на Премиър Лийг , което може би е максимума за един сравнително малък клуб.Ал-Файед взимаше правилните решения през годините и съвсем не търсеше финансовите резултати... През лятото Ал-Фаейд продаде собстеността на Фулъм на Шахид Хан , американски милиардер собственик на отбор от NFL , за който пък Фулъм може би е само следващият бизнес проект.

Сезонът за Фулъм започна с поредица от мачове , в които "котиджърс" бяха лишени от спортен шанс и загубиха точки в последните минути.Оттам нататък отборът загуби своята увереност и ситуацията излезе извън контрола на Мартин Йол. Според мен , ако може да бъде търсена някаква вина в Йол и Мьоленстийн , то това е неособената им активност на трансферния пазар или липсата на смелост да бъдат налагани по-младите играчи , с които Фулъм разполага. Основните футболисти на Фулъм или тези , които са попадали най-често в стартовите единадесет през този сезон вече са преминали 30 годишна възраст.Фулъм е застаряващ отбор с играчи , на които най-добрите години са останали в миналото.Мартен Стекеленбург е на 31 , Бреде Хангеланд на 32 , Аарон Хюз ( 34 ) , Джон Арне Рийзе ( 33 ) , Саша Ритер ( 30 ) , Стив Сидуел ( 31 ) , Георгиус Карагунис ( 36 ) , Скот Паркър ( 33 ) , Деймиън Дъф ( 34 ) , Димитър Бербатов , докато беше част от Фулъм ( 33 )  , Дарън Бент ( 30 )... Преди началото на сезона Фулъм привлече с трансферна сума Стекеленбург , Скот Паркър , Саша Ритер и Дарън Бент , за които плати повече от 12 милиона паунда.През януари Мьоленстийн закупи правата на  Константинос Митроглу , нападател на когото ще се разчита да отбележи нужните голове , но все още се очаква дебютът му с екипа на Фулъм...Наличните футболисти на Фулъм отстъпват като качества на конкурентите им и това ще направи оцеляването трудна за постигане цел.Дори и чисто математически нищо да не е загубено , все пак Фулъм изостава само с четири точки от "спасителното" 17 - то място , а и половината отбори в Премиър Лийг да са замесени в битката за оцеляване що се отнася до футболни аргументи и игрови потенциал съм скептично настроен за бъдещето на "котиджърс" в елита.След всичко това Фулъм нямаше друга възможност , освен да опита ново начало с нов мениджър.

Феликс Магат е изключително спорна фигура и определено Фулъм поема голям риск с ангажирането му. Магат е трикратен шампион в Бундеслигата , но за пръв път ще води отбор извън Германия.Той е "чужд" за английския футбол мениджър , а и с оглед на разбиранията му за играта го очакват трудности на "Крейвън Котидж".Интензивно натоварване в тренировките и разбиране за дисциплина , което попада в крайности многократно са водели до скандали във водените от Магат отбори през годините. Със застаряващите футболисти на Фулъм подобна стратегия на работа едва ли ще доведе до успех... От друга страна Магат е опитен в професията и неведнъж е измъквал закъсали на дъното отбори в Бундеслигата. Ефектът "нов мениджър" може и да проработи за няколко седмици... При всички случаи ще бъде интересно да проследим какво ще се случи с Фулъм и Феликс Магат до края на сезона , но тъй като блогът ми е за футболни прогнози мога да направя такава , че "котиджърс" ще бъдат сред трите отпадащи отбора през май.


17  Февруари  2014 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...